Kuzey İrlanda'da kadın gazeteci öldürüldü

<h6>London</h6> <div style="box-sizing: border-box; color: rgb(33, 37, 41); font-family: -apple-system, BlinkMacSystemFont, &quot;Segoe UI&quot;, Roboto, &quot;Helvetica Neue&quot;, Arial, sans-serif, &quot;Apple Color Emoji&quot;, &quot;Segoe UI Emoji&quot;, &quot;Segoe UI Symbol&quot;, &quot;Noto Color Emoji&quot;; font-size: 16px;"> <p>Kuzey İrlanda&#39;da&nbsp;ayrılık&ccedil;ı grupların g&ouml;sterilerini izleyen bir&nbsp;kadın&nbsp;gazeteci&nbsp;&ouml;ld&uuml;r&uuml;l&uuml;rken, polis olayı &quot;ter&ouml;r&quot; kapsamında soruşturma kararı aldı.</p> <p>Londonderry kentinde İrlandalı Katoliklerin İngiliz egemenliğine karşı 1919 yılındaki ayaklanışının yıl d&ouml;n&uuml;m&uuml; kapsamında d&uuml;zenlenen ve şiddet olaylarının yaşandığı g&ouml;sterileri izleyen kadın gazeteci vurularak &ouml;ld&uuml;r&uuml;ld&uuml;.</p> <p>Kuzey İrlanda polisi, 29 yaşındaki gazeteci Lyra McKee&#39;nin &ouml;l&uuml;m&uuml;yle ilgili yaptığı a&ccedil;ıklamada, olayın ter&ouml;r kapsamında soruşturulduğunu bildirdi.</p> <p>Ayrılık&ccedil;ı Katolikleri temsil eden Sinn Fein&#39;in Kuzey İrlanda lideri Michelle O&#39;Neill ve İngiltere ile birlik yanlısı Protestanları temsil eden Demokratik Birlik Partisi (DUP) lideri Arlene Foster yaptıkları a&ccedil;ıklamalarla saldırıyı kınadı.</p> <p>G&ouml;rg&uuml; tanıkları Londonderry&#39;de d&uuml;n gece yaşanan olaylarda polis ara&ccedil;larına molotofkokteylleri atıldığını, bazı noktalarda da silah sesleri duyulduğunu s&ouml;yledi.</p> <p>Londonderry&#39;de ocak ayında adliye binası &ouml;n&uuml;nde bombalı ara&ccedil;la saldırı d&uuml;zenlenmiş ancak olayda can kaybı yaşanmamıştı.</p> <h3>İrlanda sorunu
</h3> <p>İngiltere&#39;nin AB&#39;den ayrılma s&uuml;recini tıkayan en &ouml;nemli soruna d&ouml;n&uuml;şen Kuzey İrlanda&#39;da, ter&ouml;r ve &ccedil;atışma g&uuml;nlerine geri d&ouml;n&uuml;lmesinden korkuluyordu.</p> <p>İngiliz imparatorluğunun ilk s&ouml;m&uuml;rgesi İrlanda adasından İngiltere&#39;nin elinde kalan kısmı teşkil eden Kuzey İrlanda, 1960&#39;lı yıllardan 1998&#39;e kadar Katolik ayrılık&ccedil;ılar ile İngiltere ile birlik yanlısı Protestanlar arasındaki &ccedil;atışmalara ve ter&ouml;r olaylarına sahne oldu. 40 yıla yayılan ve &quot;Sorunlar&quot; diye anılan yıllarda ter&ouml;r olaylarında 3 bin 500 civarında kişi hayatını kaybetti.
</p> <p>Ada ancak 1998&#39;de imzalanan Hayırlı Cuma Anlaşması ile s&uuml;kunete kavuşurken, Kuzey İrlanda&#39;da &ccedil;atışan tarafların ortaklığına dayalı bir b&ouml;lgesel y&ouml;netim kurulması &uuml;zerinde anlaşıldı.
</p> <p>Belfast Anlaşması olarak da bilinen metinler, Kuzey İrlanda&#39;da bug&uuml;n y&uuml;r&uuml;rl&uuml;kte olan b&ouml;lgesel y&ouml;netimin temelini oluşturuyor.
</p> <p>Kuzey İrlanda &ouml;nceki yıl ocak ayında patlak veren h&uuml;k&uuml;met krizinin ardından erken se&ccedil;ime gitti ancak bug&uuml;ne kadar h&uuml;k&uuml;met kurulamadı.
</p> <p>Sınırlı &ouml;zerkliği d&uuml;zenleyen anlaşmaya g&ouml;re, b&ouml;lgesel h&uuml;k&uuml;metin ayrılık&ccedil;ı ve birlik yanlısı en b&uuml;y&uuml;k iki partinin g&uuml;&ccedil; paylaşımına dayalı olarak kurulması gerekiyor.
</p> <p>İngiltere ile birlik yanlılarının en g&uuml;&ccedil;l&uuml; temsilcisi konumundaki Demokratik Birlik Partisi (DUP), İngiltere Başbakanı Theresa May&#39;in azınlık h&uuml;k&uuml;metine dışarıdan destek veriyor.</p> <p>İrlanda&#39;nın en eski partisi olan Sinn Fein adanın bağımsızlığı i&ccedil;in İngiltere&#39;ye karşı verilen m&uuml;cadelenin de &ouml;nc&uuml;s&uuml; olmuştu. Her iki İrlanda&#39;da da faal durumda olan parti, Kuzey İrlanda&#39;daki &ouml;zerk y&ouml;netimin de ortağı konumunda.
</p> <h3>B&ouml;l&uuml;nm&uuml;şl&uuml;k s&uuml;r&uuml;yor
</h3> <p>&Ouml;te yandan, barış anlaşmasının &uuml;zerinden ge&ccedil;en 20 yılı aşkın s&uuml;reye karşın anketler, b&ouml;lge halkı arasında g&uuml;venin tam olarak tesis edilemediğini ortaya koyuyor.
</p> <p>Anketlere g&ouml;re, halkın y&uuml;zde 51&#39;inin farklı bir din veya mezhebe mensup arkadaşı ya hi&ccedil; yok ya da sadece birka&ccedil; tane. Bu oran, gen&ccedil;ler arasında y&uuml;zde 58&#39;e kadar &ccedil;ıkıyor. Bunda, b&ouml;lgede okul sisteminin hala Katolik ve Protestan olarak ikiye ayrılmış olmasının da payı bulunuyor.
</p> <p>Barış anlaşmasının adı bile adada b&ouml;l&uuml;nmenin s&uuml;rd&uuml;ğ&uuml;n&uuml; kanıtlıyor. Katolik ayrılık&ccedil;ıların &quot;Hayırlı Cuma Anlaşması&quot; dediği metne İngiltere ile birlik yanlısı Protestanlar &quot;Belfast Anlaşması&quot; diyor.</p> </div>