HÜRKUŞ Test Pilotunun paylaştığı video çok beğenildi.

 

Seri üretim faaliyetleri devam eden ÖZGÜR Projesi ile F-16 Blok 30 uçaklarının birçok kritik bileşeni millileştiriliyor ve uçaklar, ÖZGÜR’leştiriliyor.

HÜRKUŞ Test Pilotu Murat Özpala; F-16 Blok 30 ÖZGÜR’ün, HÜRKUŞ ve HAVA SOJ platformlarıyla birlikte uçuş gerçekleştirdiği anların görüntülerini paylaştı. Uçuşa; 1 adet ÖZGÜR modernizasyonlu F-16 Blok 30 savaş uçağının, 2 adet TUSAŞ üretimi HÜRKUŞ HYEU uçağının ve 1 adet HAVA SOJ Projesi’nde kullanılan Global 6000 jetinin katıldığı görüldü.

"ÖZGÜR Projesi"

Halihazırda seri üretim aşamasında olduğu bilinen ÖZGÜR Projesi kapsamında aviyonik modernizasyondan geçen ilk F-16 Blok 30 uçağının, bu yıl Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi planlanıyor. Modernizasyon kapsamında F-16 Blok 30 savaş uçakları; Milli Görev Bilgisayarı, Sistem Arayüz Birimi, Kokpit Üst Ön Kontrol Paneli, Yakıt Hidrolik Göstergesi, Motor Gösterge Ekranı, Acil Durum Göstergesi, Milli Ses Emniyeti Cihazı, Milli Dost – Düşman Tanımlama (IFF) Sistemi, Çok Modlu Alıcı, Ataletsel Seyrüsefer Sistemi, Arayüz Körleme Birimi, Orta Kokpit Göstergesi ve Renkli Çok İşlevli Gösterge ile teçhiz edilecekler.

Öte yandan ÖZGÜR Projesi’nin bir benzerinin, F-16 Blok 40 ve Blok 50 savaş uçakları için gerçekleştirilmesi bekleniyor. Ayrıca ÖZGÜR konfigürasyonuna getirilen F-16 uçaklarına; AESA RADAR, FEWS (Fighter Electronic Warfare System), GÖKDOĞAN Hava Hava Füzesi vb. entegrasyonların yapılması planlanıyor.

Türk Hava Kuvvetleri envanterinde halihazırda F-16 Blok 30, Blok 40, Blok 50 ve Blok 50+ konfigürasyonlarında yaklaşık 230 adet F-16 savaş uçağının bulunduğu biliniyor. Türkiye’nin ise halihazırda ‘Acil Harekat İhtiyacı’ kapsamında ABD’den 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 adet F-16 Blok 70 Modernizasyon Kiti talebi bulunuyor. Talebin karşılanması durumunda mevcut 230 adet savaş uçağından 79’u, F-16 Blok 70 seviyesine çıkarılacak.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com