Altın alım çılgınlığı başladı! İşte yapılan tonlarca alımın sebebi...

EKONOMİ 15.11.2022 - 16:32, Güncelleme: 15.11.2022 - 16:32
 

Altın alım çılgınlığı başladı! İşte yapılan tonlarca alımın sebebi...

Son dönemde dünya merkez bankaları altın stoklarını hızla artırmaya başladı. Merkez bankalarının aldığı altın 1967'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Küresel merkez bankalarının altın alımları 3. çeyrekte %115’lik bir artış kaydetti. Merkez bankalarının kasasındaki altın 400 tona yaklaştı ve bu rakam son 22 yılın en yüksek çeyrek alımı olarak kayıtlara geçti. Bu miktar 1967 yılından bu yana ek yüksek rakam olurken aynı zamanda 2018’deki 241 tonun yaklaşık 2 katı. DOLAR GÜÇ KAYBEDİYOR, DÜNYA BORÇ BATAĞINDA MERKEZ BANKALARI ALTIN STOKLUYOR Küresel merkez bankalarının 2008 mali krizinden bu baya en büyük altın alımcısı rolünde olduğuna dikkat çeken uzmanlar  süreci şöyle yorumluyor: ​Hiç bir merkez bankası durduk yere altın stoklamaz. Uluslararası Finans Enstitüsü'nün Eylül 2022 Raporuna göre küresel borç toplamı 300 trilyon dolara ulaştı. Ayrıca doların rezerv para birimi statüsü tartışılıyor. Doların karşında en güçlü ve güvenilir seçenek altın. Ülkeler dolardan kurtulmak için altın stokluyor. TCMB 95 TON ALTIN ALDI Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise yılın 3. çeyreğinde 31 ton altın aldı. Yılın ilk 9 ayında ise 95 ton alımı yaparak toplam altın rezervini 489 tona çıkardı. Bu rakam toplam rezervlerin %29’una tekabül ediyor.
Son dönemde dünya merkez bankaları altın stoklarını hızla artırmaya başladı. Merkez bankalarının aldığı altın 1967'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Küresel merkez bankalarının altın alımları 3. çeyrekte %115’lik bir artış kaydetti. Merkez bankalarının kasasındaki altın 400 tona yaklaştı ve bu rakam son 22 yılın en yüksek çeyrek alımı olarak kayıtlara geçti. Bu miktar 1967 yılından bu yana ek yüksek rakam olurken aynı zamanda 2018’deki 241 tonun yaklaşık 2 katı.

DOLAR GÜÇ KAYBEDİYOR, DÜNYA BORÇ BATAĞINDA
MERKEZ BANKALARI ALTIN STOKLUYOR


Küresel merkez bankalarının 2008 mali krizinden bu baya en büyük altın alımcısı rolünde olduğuna dikkat çeken uzmanlar  süreci şöyle yorumluyor:

​Hiç bir merkez bankası durduk yere altın stoklamaz. Uluslararası Finans Enstitüsü'nün Eylül 2022 Raporuna göre küresel borç toplamı 300 trilyon dolara ulaştı. Ayrıca doların rezerv para birimi statüsü tartışılıyor. Doların karşında en güçlü ve güvenilir seçenek altın. Ülkeler dolardan kurtulmak için altın stokluyor.

TCMB 95 TON ALTIN ALDI

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise yılın 3. çeyreğinde 31 ton altın aldı. Yılın ilk 9 ayında ise 95 ton alımı yaparak toplam altın rezervini 489 tona çıkardı. Bu rakam toplam rezervlerin %29’una tekabül ediyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haber111.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.