TCMB, altın alımında açık ara dünya lideri!

EKONOMİ 31.01.2023 - 14:18, Güncelleme: 31.01.2023 - 14:18
 

TCMB, altın alımında açık ara dünya lideri!

TCMB 148 ton ile dünyanın en çok altın alan merkez bankası oldu. Türkiye'nin resmi altın rezervleri böylece 542 tonla rekor düzeye ulaştı.
 Altın alımında geçen yıl TCMB'yi 62 ton ile Çin ve 47 ton ile Mısır merkez bankaları takip etti. Dünya Altın Konseyi 2022 geneli Altın Talebi Trendleri raporunu yayımladı. Buna göre küresel altın alımları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 18 artarak 4.741 tona ulaştı. Bu alımların 2.081 tonu altın takı talebinden geldi. Takı talebi 2021'e göre yüzde 3 düşerken, yatırım amaçlı altın alımları yüzde 10'luk artışla 1.107 tona ulaştı. YÜZDE 152'LİK ARTIŞ Küresel altın talebini asıl artıran ise dünya genelinde merkez bankalarının yaptığı alımlar oldu. Yayımlanan rapora göre 2022'nin son çeyreğinde merkez bankaları rekor bir şekilde 417 ton altın aldı. Böylece merkez bankalarının 2022 genelinde yaptığı toplam altın alımı 1.136 ton ile 55 yılın zirvesine ulaştı. Merkez bankalarının yaptıkları alımlar geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 152 yükseldi. Raporda kriz zamanlarında altının tarihsel olarak iyi performans göstermesinin belirsizliklerin arttığı bir dönemde merkez bankalarının bu yatırım aracına yönelmesine sebep olduğu ifade edildi. RESMİ REZERVLERİNİ EN ÇOK ÇİN ARTIRDI Dünya Altın Konseyi verilerine göre Çin Merkez Bankası 2022'nin son çeyreğinde 62 ton alım yaparak resmi rezervlerini en çok artıran ülke oldu. Çin, yaklaşık 3 yılın ardından yaptığı ilk altın alımıyla rezervlerini ilk kez 2.000 tonun üzerine çıkardı. REZERVLER REKOR SEVİYEYE ÇIKTI Son çeyrekte Çin öne çıksa da 2022 genelinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) açık ara dünyanın en fazla altın alan merkez bankası oldu. Geçen yıl TCMB toplamda 148 ton altın aldı. Böylece Türkiye'nin resmi altın rezervleri 542 tonla rekor seviyeye ulaştı. Geçen yıl Türkiye ve Çin'i altın alımında 47 tonla Mısır Merkez Bankası takip etti. Katar 35 ton, Irak ve Özbekistan ise 34'er ton net altın alımı gerçekleştirdi. EN ÇOK KAZAKİSTAN SATTI Tabii geçen yıl net altın satışı gerçekleştiren ülkeler de oldu. Kazakistan Merkez Bankası 2022'de 51 ton altın sattı. Böylece resmi altın rezervleri 352 tona geriledi. Almanya geçen yıl toplamda 4 ton altın satarak Kazakistan'ın ardından en çok altın satışı gerçekleştiren ülke oldu. Bu ülkeler 3 tonluk satışla Sri Lanka, 2'şer tonluk satışlarla Polonya, Filipinler ve Moğolistan takip etti. Bosna Hersek, Kamboçya ve Bhutan ise 1'er tonluk net altın satışı gerçekleştirdi. ALTIN ORANINDA GÜVENİRLİK ARTIYOR Altın ve Para Piyasası Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, dünya merkez bankalarının rezervlerinde altın bulundurmanın altın fiyatlarını artıran bir unsur olabileceğini belirterek şu bilgileri verdi: Geçen sene Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası alımlarıyla dünyadaki merkez bankaları arasında ilk sırada yer aldı. Rezerv çeşitlendirmesi dediğimiz olgu ile merkez bankaları ellerindeki rezervlerini bu şekilde şekillendirirken altını da tutmak istiyorlar tabii ki. Zaman zaman bu ülkelere göre değişebiliyor. Dolayısıyla merkez bankalarının elinde ne kadar yüksek altın bulunursa merkez bankasının güvenirliği ve itibari değeri o derecede yüksek oluyor.
TCMB 148 ton ile dünyanın en çok altın alan merkez bankası oldu. Türkiye'nin resmi altın rezervleri böylece 542 tonla rekor düzeye ulaştı.

 Altın alımında geçen yıl TCMB'yi 62 ton ile Çin ve 47 ton ile Mısır merkez bankaları takip etti.

Dünya Altın Konseyi 2022 geneli Altın Talebi Trendleri raporunu yayımladı. Buna göre küresel altın alımları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 18 artarak 4.741 tona ulaştı. Bu alımların 2.081 tonu altın takı talebinden geldi.

Takı talebi 2021'e göre yüzde 3 düşerken, yatırım amaçlı altın alımları yüzde 10'luk artışla 1.107 tona ulaştı.

YÜZDE 152'LİK ARTIŞ

Küresel altın talebini asıl artıran ise dünya genelinde merkez bankalarının yaptığı alımlar oldu. Yayımlanan rapora göre 2022'nin son çeyreğinde merkez bankaları rekor bir şekilde 417 ton altın aldı. Böylece merkez bankalarının 2022 genelinde yaptığı toplam altın alımı 1.136 ton ile 55 yılın zirvesine ulaştı. Merkez bankalarının yaptıkları alımlar geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 152 yükseldi.

Raporda kriz zamanlarında altının tarihsel olarak iyi performans göstermesinin belirsizliklerin arttığı bir dönemde merkez bankalarının bu yatırım aracına yönelmesine sebep olduğu ifade edildi.

RESMİ REZERVLERİNİ EN ÇOK ÇİN ARTIRDI

Dünya Altın Konseyi verilerine göre Çin Merkez Bankası 2022'nin son çeyreğinde 62 ton alım yaparak resmi rezervlerini en çok artıran ülke oldu. Çin, yaklaşık 3 yılın ardından yaptığı ilk altın alımıyla rezervlerini ilk kez 2.000 tonun üzerine çıkardı.

REZERVLER REKOR SEVİYEYE ÇIKTI

Son çeyrekte Çin öne çıksa da 2022 genelinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) açık ara dünyanın en fazla altın alan merkez bankası oldu. Geçen yıl TCMB toplamda 148 ton altın aldı. Böylece Türkiye'nin resmi altın rezervleri 542 tonla rekor seviyeye ulaştı.

Geçen yıl Türkiye ve Çin'i altın alımında 47 tonla Mısır Merkez Bankası takip etti. Katar 35 ton, Irak ve Özbekistan ise 34'er ton net altın alımı gerçekleştirdi.

EN ÇOK KAZAKİSTAN SATTI

Tabii geçen yıl net altın satışı gerçekleştiren ülkeler de oldu. Kazakistan Merkez Bankası 2022'de 51 ton altın sattı. Böylece resmi altın rezervleri 352 tona geriledi.

Almanya geçen yıl toplamda 4 ton altın satarak Kazakistan'ın ardından en çok altın satışı gerçekleştiren ülke oldu. Bu ülkeler 3 tonluk satışla Sri Lanka, 2'şer tonluk satışlarla Polonya, Filipinler ve Moğolistan takip etti. Bosna Hersek, Kamboçya ve Bhutan ise 1'er tonluk net altın satışı gerçekleştirdi.

ALTIN ORANINDA GÜVENİRLİK ARTIYOR

Altın ve Para Piyasası Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, dünya merkez bankalarının rezervlerinde altın bulundurmanın altın fiyatlarını artıran bir unsur olabileceğini belirterek şu bilgileri verdi:

Geçen sene Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası alımlarıyla dünyadaki merkez bankaları arasında ilk sırada yer aldı. Rezerv çeşitlendirmesi dediğimiz olgu ile merkez bankaları ellerindeki rezervlerini bu şekilde şekillendirirken altını da tutmak istiyorlar tabii ki. Zaman zaman bu ülkelere göre değişebiliyor. Dolayısıyla merkez bankalarının elinde ne kadar yüksek altın bulunursa merkez bankasının güvenirliği ve itibari değeri o derecede yüksek oluyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haber111.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.