Özlem Gürbüz
Köşe Yazarı
Özlem Gürbüz
 

BUGÜN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

  Ne güzel bir gün değil mi... İşte tam da bugün, yani 23 Nisan (1920) 'da binlerce kişinin Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde kılınan Cuma namazının ardından, ulustaki binanın etrafında ilk meclisimizin heyecanlı bir şekilde açılışını bekliyorlardı. Atatürk, bugünü aynı zamanda da çocukların bayramı olarak da ilan etmiştir. 23 Nisan'ın Çocuk Bayramı oluşu aslında TBMM'nin açılışı ile ilişkili olsa da, tamamen ayrı bir bayram olarak 1981 yılına değin o şekilde de devam etmiştir. 23 Nisan gününün çocuklarla ilişkilendirilmesi, 23 Nisan 1927'de Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin o günü "Çocuk Bayramı" olarak duyurmasıyla başlamıştır. Burada şunu anlamaktayız ki; Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 23 Nisan'la ilgili çalışmaları daha önceki yıllara dayanıyor. Peki kimdir bu Cemiyet ve adı nereden geliyor? Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, eski adıyla Çocuk Esirgeme Kurumu'dur. Bu Kurum, Türkiye'de yoksul ve korunma ihtiyacı duyan çocuklara ve onların ailelerine eğitim, sağlık, kültür ve buna benzer daha birçok hizmetlerini sistemli bir biçimde sunmak için oluşturulan kurumdur.  Tarihe geri dönecek olursak da; 23 Nisan 1922'de Hâkimiyet-i Milliye Bayramı'nın Ankara'da yapılan ilk kutlamalarında tören yapan askerler ve talebeler (öğrenciler) ön plandaydılar. Himaye-i Etfal Cemiyeti yöneticileri  Mustafa Kemal'in de desteğini alarak 23 Nisan 1923'teki millî bayram için pullar bastırıp sattı ve böylece 1924'te Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde "Bugün Yavruların Rozet Bayramıdır" ibaresi yer aldı. O dönemde Himaye-i Etfal'i, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in eşi Latife Hanım'ın temsil etmesi, 23 Nisan kutlamalarında çocukların da öne çıkmasında etkili oldu. 1925 yılı kutmalarına gelindiğinde gazetelerde ve çeşitli birçok mecralarda 23 Nisan'ın aynı zamanda bir Himaye-i Etfal Günü (Çocuk Günü) olduğu da belirtildi. Basında çocuk meselesi bu şekilde gündeme geldi ve sonuç itibariyle Çocuk Bayramı temelleri de atılmış oldu.  Bu özel ve güzel gün, milli birlik ve beraberliğimizi de temsil etmekte olup çocukların bizler için nasıl bir gelecek olduklarının daha altını çizmektedir. Dolayısıyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her geçen yıl uluslararası katılımları da arttırmaktadır. Türkiye, bu geleneği sürdürmeye devam ederek, gelecek nesillerimizin de bu bilinçle yetişmesini amaçlamaktadır.
Ekleme Tarihi: 23 Nisan 2024 - Salı

BUGÜN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

 

Ne güzel bir gün değil mi... İşte tam da bugün, yani 23 Nisan (1920) 'da binlerce kişinin Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde kılınan Cuma namazının ardından, ulustaki binanın etrafında ilk meclisimizin heyecanlı bir şekilde açılışını bekliyorlardı. Atatürk, bugünü aynı zamanda da çocukların bayramı olarak da ilan etmiştir.
23 Nisan'ın Çocuk Bayramı oluşu aslında TBMM'nin açılışı ile ilişkili olsa da, tamamen ayrı bir bayram olarak 1981 yılına değin o şekilde de devam etmiştir. 23 Nisan gününün çocuklarla ilişkilendirilmesi, 23 Nisan 1927'de Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin o günü "Çocuk Bayramı" olarak duyurmasıyla başlamıştır. Burada şunu anlamaktayız ki; Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 23 Nisan'la ilgili çalışmaları daha önceki yıllara dayanıyor. Peki kimdir bu Cemiyet ve adı nereden geliyor? Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, eski adıyla Çocuk Esirgeme Kurumu'dur. Bu Kurum, Türkiye'de yoksul ve korunma ihtiyacı duyan çocuklara ve onların ailelerine eğitim, sağlık, kültür ve buna benzer daha birçok hizmetlerini sistemli bir biçimde sunmak için oluşturulan kurumdur. 
Tarihe geri dönecek olursak da; 23 Nisan 1922'de Hâkimiyet-i Milliye Bayramı'nın Ankara'da yapılan ilk kutlamalarında tören yapan askerler ve talebeler (öğrenciler) ön plandaydılar. Himaye-i Etfal Cemiyeti yöneticileri  Mustafa Kemal'in de desteğini alarak 23 Nisan 1923'teki millî bayram için pullar bastırıp sattı ve böylece 1924'te Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde "Bugün Yavruların Rozet Bayramıdır" ibaresi yer aldı. O dönemde Himaye-i Etfal'i, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in eşi Latife Hanım'ın temsil etmesi, 23 Nisan kutlamalarında çocukların da öne çıkmasında etkili oldu. 1925 yılı kutmalarına gelindiğinde gazetelerde ve çeşitli birçok mecralarda 23 Nisan'ın aynı zamanda bir Himaye-i Etfal Günü (Çocuk Günü) olduğu da belirtildi. Basında çocuk meselesi bu şekilde gündeme geldi ve sonuç itibariyle Çocuk Bayramı temelleri de atılmış oldu.  Bu özel ve güzel gün, milli birlik ve beraberliğimizi de temsil etmekte olup çocukların bizler için nasıl bir gelecek olduklarının daha altını çizmektedir. Dolayısıyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her geçen yıl uluslararası katılımları da arttırmaktadır. Türkiye, bu geleneği sürdürmeye devam ederek, gelecek nesillerimizin de bu bilinçle yetişmesini amaçlamaktadır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haber111.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.