13,6 trilyon metreküp doğal gaz rezervi var! Türkiye ilk hamleyi yaptı

GÜNDEM 01.02.2024 - 11:09, Güncelleme: 01.02.2024 - 11:09
 

13,6 trilyon metreküp doğal gaz rezervi var! Türkiye ilk hamleyi yaptı

Türkiye'nin doğalgaz sektöründe merkez olma hedefi doğrultusunda, yeni bir önemli işbirliği gelişiyor. 13,6 trilyon metreküp doğal gaz rezervine sahip Türkmenistan ile ilk görüşme gerçekleşti.
Türkmenistan gazının Azerbaycan üzerinden Türkiye'ye taşınması konusunda kritik bir görüşme Ankara'da gerçekleşti. Görüşme, Türkmen gazının Türkiye ve dünya pazarlarına açılması amacıyla iki devlet şirketi arasında sürekli iletişimin önemini vurguladı. Bu işbirliği, 14 Aralık 2022'de imzalanan "Enerji Alanında İşbirliğinin Geliştirilmesine Dair Mutabakat Zaptı" çerçevesinde gerçekleşti ve geçtiğimiz günlerde Ankara'da kritik görüşmelerle desteklendi. 29 Ocak'ta BOTAŞ binasında, Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi Mekan İşanguliyev'in katılımıyla Türkmengaz ve Türkmenpetrol yetkililerinin BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mithat Aydın başkanlığında bulunduğu bir heyetle gerçekleşen toplantıda, Türkmenistan gazının Türkiye'ye ulaştırılması ve taraflar arasındaki kısa ve uzun vadeli iş birliği fırsatları ele alındı. BOTAŞ, Türkmen gazının Türkiye ve dünya pazarlarına açılmasını desteklemeye hazır olduğunu belirtti. Türkmenistan doğal gazının Azerbaycan üzerinden Türkiye taşınması ve buradan Avrupa'ya ihraç edilmesi planda HEDEF TÜRKİYE ÜZERİNDEN SATIŞ Dünya pazarında, ilk aşamada Türkmenistan gazının Azerbaycan üzerinden Türkiye'ye taşınması hedeflenirken, uzun vadede bu gazın Avrupa'ya da Türkiye üzerinden satılması planlanıyor. 13,6 TRİLYON METREKÜP DOĞAL GAZ REZERVİ Bu durum, Türkmenistan gazının Türkiye için daha ekonomik bir seçenek olacağı şeklinde hesaplandığı gibi, Türkiye'nin doğalgaz altyapısını çeşitlendirmesi ve stratejik pozisyonunu güçlendirmesi açısından da önemli bir adım olacaktır. Türkiye, Rusya dışında Azerbaycan ve Türkmenistan gazlarını alarak LNG ithalatı yaparak bu kaynakları Avrupa'ya ihraç ederek büyük bir doğalgaz ihracatçısı haline gelecektir. Türkmenistan'ın sahip olduğu yaklaşık 13.6 trilyon metreküplük doğalgaz rezervi, Rusya, İran ve Katar'ın ardından dünya doğalgaz rezervi sıralamasında dördüncü sırada yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aralık 2022'deki "Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları 1. Zirvesi"nde doğalgaz işbirliği konusunda, "Türkmen doğalgazının batı pazarlarına taşınması için çalışmalara artık başlamamız gerekiyor. Hazar Denizi'nde dostluk sahasında, Türkmen ve Azerbaycanlı kardeşlerimizle işbirliğine hazırız" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.
Türkiye'nin doğalgaz sektöründe merkez olma hedefi doğrultusunda, yeni bir önemli işbirliği gelişiyor. 13,6 trilyon metreküp doğal gaz rezervine sahip Türkmenistan ile ilk görüşme gerçekleşti.

Türkmenistan gazının Azerbaycan üzerinden Türkiye'ye taşınması konusunda kritik bir görüşme Ankara'da gerçekleşti.

Görüşme, Türkmen gazının Türkiye ve dünya pazarlarına açılması amacıyla iki devlet şirketi arasında sürekli iletişimin önemini vurguladı. Bu işbirliği, 14 Aralık 2022'de imzalanan "Enerji Alanında İşbirliğinin Geliştirilmesine Dair Mutabakat Zaptı" çerçevesinde gerçekleşti ve geçtiğimiz günlerde Ankara'da kritik görüşmelerle desteklendi. 29 Ocak'ta BOTAŞ binasında, Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi Mekan İşanguliyev'in katılımıyla Türkmengaz ve Türkmenpetrol yetkililerinin BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mithat Aydın başkanlığında bulunduğu bir heyetle gerçekleşen toplantıda, Türkmenistan gazının Türkiye'ye ulaştırılması ve taraflar arasındaki kısa ve uzun vadeli iş birliği fırsatları ele alındı. BOTAŞ, Türkmen gazının Türkiye ve dünya pazarlarına açılmasını desteklemeye hazır olduğunu belirtti.

 <a href=Türkmenistan doğal gazının Azerbaycan üzerinden Türkiye taşınması ve buradan Avrupa'ya ihraç edilmesi planda" class="inline-image-alt" src="https://i12.haber7.net//haber/haber7/photos/2024/05/9jLgO_1706766115_8533.jpg" style="-webkit-tap-highlight-color:transparent; border:4px solid rgb(221, 221, 221); box-sizing:inherit; cursor:pointer; height:385px; max-width:100%; vertical-align:middle; width:1280px" /> Türkmenistan doğal gazının Azerbaycan üzerinden Türkiye taşınması ve buradan Avrupa'ya ihraç edilmesi planda

HEDEF TÜRKİYE ÜZERİNDEN SATIŞ

Dünya pazarında, ilk aşamada Türkmenistan gazının Azerbaycan üzerinden Türkiye'ye taşınması hedeflenirken, uzun vadede bu gazın Avrupa'ya da Türkiye üzerinden satılması planlanıyor.

13,6 TRİLYON METREKÜP DOĞAL GAZ REZERVİ

Bu durum, Türkmenistan gazının Türkiye için daha ekonomik bir seçenek olacağı şeklinde hesaplandığı gibi, Türkiye'nin doğalgaz altyapısını çeşitlendirmesi ve stratejik pozisyonunu güçlendirmesi açısından da önemli bir adım olacaktır. Türkiye, Rusya dışında Azerbaycan ve Türkmenistan gazlarını alarak LNG ithalatı yaparak bu kaynakları Avrupa'ya ihraç ederek büyük bir doğalgaz ihracatçısı haline gelecektir. Türkmenistan'ın sahip olduğu yaklaşık 13.6 trilyon metreküplük doğalgaz rezervi, Rusya, İran ve Katar'ın ardından dünya doğalgaz rezervi sıralamasında dördüncü sırada yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aralık 2022'deki "Türkiye-Azerbaycan- Türkmenistan Devlet Başkanları 1. Zirvesi"nde doğalgaz işbirliği konusunda, "Türkmen doğalgazının batı pazarlarına taşınması için çalışmalara artık başlamamız gerekiyor. Hazar Denizi'nde dostluk sahasında, Türkmen ve Azerbaycanlı kardeşlerimizle işbirliğine hazırız" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haber111.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.