İlknur Gençoğlu Yıldırım
Köşe Yazarı
İlknur Gençoğlu Yıldırım
 

Yeme Sorunları

Yeme bozuklukları hem bedensel hem psikososyal boyutu olan, kişinin yemek, vücut ağırlığı ve fiziksel görüntüsü ile ilgili düşünce ve yemek yeme davranışlarında bozuklukla kendini gösteren bir durumdur.   Yeme bozukluklarının çoğunlukla birbiriyle örtüşen birkaç çeşidi vardır.   1. Takıntılı yeme Durudurulamaz bir yeme arzusudur. Bu açlıktan kaynaklanan bir arzu değildir. Aç olmasa da kişi için bu arzu dayanılmazdır. Aşırı ve hızlı yer. Bunu yalnız yapmayı tercih eder.   2. Bulimiya Nervoza Bulimikler de aşırı yeme nöbetleri geçirirler. Aşırı yemek çoğu zaman duygusal bir acının ardından karşı konulmaz gibi görünen bir yeme isteği şeklinde ortaya çıkar. Yemek ve kendi beden ölçüleri, kiloları sürekli akıllarını meşgul eder ve kilo almaktan inanılmaz korkarlar.   3. Anoreksiya Nervoza Anoreksiya Nervoza sorunu olan birey kendini, sağlığını göz ardı edecek derecede aç bırakır. Son derece yüksek düzeyde bir özdenetim söz konusudur, çünkü kişinin iştahı yerindedir. Açlık grevine benzese de çok farklıdırlar, çünkü açlık grevi amaca ulaşıldığında biter, ama anoreksiya zayıflamanın sonu yoktur.   Yeme Bozukluğu Yasıyorsak Ne Yapabiliriz?   1. Öncelikle bir problem yaşadığımız kabul edilmelidir.  2. Yeme bozukluklarıyla ilgili bilgi edinmeliyiz. 3. Yeme bozukluğunun, bizi nelerden koruduğunun farkında olmalıyız. 4. Duygulara önem verilmeli 5. Sağlıklı beslenme konusunda bilgi edinmeli 6. Kendimizi olduğumuz gibi kabul etmeliyiz. 7. Kendimizi amaçsızca eleştirip yargılamamalıyız.    Çocuğumuz Yeme Bozukluğu Yaşıyorsa Neler Yapılabilir?   1. Öncelikle yeme bozukluğu belirtileri fark edilmeli  2. Karar verildiğinde eşle veya güvenilir bir kişiyle konuşun. 3. Aileler yeme bozukluğu tedavi sürecine dahil olmalıdır. 4. Çocuğumuzu tedaviye ikna etmeliyiz. 5. Tedavi sonrasında çocuğunuzun yeniden bağımsızlığını kazanmasına destek olmalıyız.
Ekleme Tarihi: 30 Ekim 2022 - Pazar

Yeme Sorunları

Yeme bozuklukları hem bedensel hem psikososyal boyutu olan, kişinin yemek, vücut ağırlığı ve fiziksel görüntüsü ile ilgili düşünce ve yemek yeme davranışlarında bozuklukla kendini gösteren bir durumdur.
 
Yeme bozukluklarının çoğunlukla birbiriyle örtüşen birkaç çeşidi vardır.
 
1. Takıntılı yeme
Durudurulamaz bir yeme arzusudur. Bu açlıktan kaynaklanan bir arzu değildir. Aç olmasa da kişi için bu arzu dayanılmazdır. Aşırı ve hızlı yer. Bunu yalnız yapmayı tercih eder.
 
2. Bulimiya Nervoza
Bulimikler de aşırı yeme nöbetleri geçirirler. Aşırı yemek çoğu zaman duygusal bir acının ardından karşı konulmaz gibi görünen bir yeme isteği şeklinde ortaya çıkar. Yemek ve kendi beden ölçüleri, kiloları sürekli akıllarını meşgul eder ve kilo almaktan inanılmaz korkarlar.
 
3. Anoreksiya Nervoza
Anoreksiya Nervoza sorunu olan birey kendini, sağlığını göz ardı edecek derecede aç bırakır. Son derece yüksek düzeyde bir özdenetim söz konusudur, çünkü kişinin iştahı yerindedir. Açlık grevine benzese de çok farklıdırlar, çünkü açlık grevi amaca ulaşıldığında biter, ama anoreksiya zayıflamanın sonu yoktur.
 
Yeme Bozukluğu Yasıyorsak Ne Yapabiliriz?
 
1. Öncelikle bir problem yaşadığımız kabul edilmelidir. 
2. Yeme bozukluklarıyla ilgili bilgi edinmeliyiz.
3. Yeme bozukluğunun, bizi nelerden koruduğunun farkında olmalıyız.
4. Duygulara önem verilmeli
5. Sağlıklı beslenme konusunda bilgi edinmeli
6. Kendimizi olduğumuz gibi kabul etmeliyiz.
7. Kendimizi amaçsızca eleştirip yargılamamalıyız.
  
Çocuğumuz Yeme Bozukluğu Yaşıyorsa Neler Yapılabilir?
 
1. Öncelikle yeme bozukluğu belirtileri fark edilmeli 
2. Karar verildiğinde eşle veya güvenilir bir kişiyle konuşun.
3. Aileler yeme bozukluğu tedavi sürecine dahil olmalıdır.
4. Çocuğumuzu tedaviye ikna etmeliyiz.
5. Tedavi sonrasında çocuğunuzun yeniden bağımsızlığını kazanmasına destek olmalıyız.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haber111.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.